Jordskokk

Jordskokk
Hage - Sopp - Birøkt - og mer...

tirsdag 15. september 2015

Honningen slynges:

Da er årets honningslynging unnagjort.
Det ble 90 kg med "skogshonning". Dette er en mørk rett krydret honning.
Med tanke på at det var et kaldt år, så er vel 90 kg et bra resultat for nybegynnere.
 
Vi hadde veldig mange fine og helt forseglede tavler
( biene legger et vokslokk på cellene når de er fulle og honningen har mindre enn 20 % vann):
 
 
Vi skreller forseglingen med skrellegaffel først:
 
 
Enda en fantastisk fin tavle (i en slik tavle er det ca. 2,5 kg med honning):
 

 
Stativ for enklere skrelling:
 

 
Arbeidsstasjon:
 
 
En Honningløsner:
Dette var et veldig viktig verktøy for oss i år. Honningens konsistens var geleaktig i cellene og vi hadde ikke fått honningen ut av cellene uten hjelp av honningløsner.
Den fungerer slik, at man stikker 5 ganger med "nåler" i hver celle.
Så blir honningen i cellene mer flytende og er lettere å slynge ut.
 



 
Slynga:
 

 
Usilt honning renner ut av slyngen:
 

 
Vi ønsket å lage "tavlehonning". Dette er en tavle med honning som biene bygger selv,
uten at vi gir dem byggevoks.
Den ble dessverre ikke helt ferdig i år,
men vi skal prøve dette prosjektet igjen til neste år:
 

 
Et glass med honning presset ut av voksrestene: 

 
Forskjellen mellom Skogshonning og Sommerhonning/lynghonning fra våre venner (lite glass):
 
 
90 kg med honning:
45 kg skal fryses ned i begre, da kan man ta det opp etter hvert og har flytene honning.
Resten skal røres slik at honningen finkrystalliseres, blir fast og tappes på glass. 
 

 
 

2 kommentarer:

  1. Hei! Har lyst til å drive med bier. Ser at det er mye å lære og at man trenger en del utstyr. Trodde ikke det var nødvendig å fryse ned honning da de har veldig lang holdbarhet. Har spist honning som har vært flere år gammel og like godt.
    Anne

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Anne , nesten all honning vil krystallisere etter en stund og blir fast.
      Vi ønsker oss en del honning i flytende form, som vi kan bruke ut over vinteren. Når man fryser honning, så krystalliserer den ikke. Men når man tiner den vil den også krystallisere etter en stund.
      Honningen er ellers veldig lenge holdbar.
      ja, det trenges en del utstyr. Har invester en del penger i mitt nye hobby allerede...

      hilsen marco

      Slett