Jordskokk

Jordskokk
Hage - Sopp - Birøkt - og mer...

mandag 15. april 2013

Frø fra NordGen fra Sverige


På hjemmesiden http://www.nordgen.org/ kan man bestille gratis frø fra gamle kulturgrønnsaker.
Det følger en del regler ved bestilling, så les hjemmesiden nøye.
 
Følgende fikk vi levert siste uke:
 

GAUKS, GOTLAND NGB11547
 
Trädgårdsbönor (Phaseolus vulgaris var. vulgaris) Ursprung: Sverige
Denna kokböna är en äldre lokalsort från Gauks, Lau socken, Gotland. Den är en buskböna, med ganska kraftigt växande plantor. Sorten är förhållandevis robust och tålig även under dåliga väderförhållanden. Bönorna är spräckliga, med beige grundfärg och röda fläckar och strimmor, i utseende likartade med "Borlotti"-bönor från Italien.
BILLEBERGA NGB9999
 
Melon (Cucumis melo) Ursprung: Sverige
Svensk melon som redan på 1940-talet såldes av W. Weibull AB, Landskrona. Deras katalog för trädgårdsmästare från 1944 beskriver Billeberga enligt följande: "En lokalsort av melon, som blivit huvudsorten för bänk- och husodling överallt där den en gång prövats. Billeberga är en exportmelon av första klass. Frukterna är runda till svagt ovala med gul skalfärg och orangegult kött, svagt men ganska tätt refflade. Litet kärnhus ger god tyngd åt melonen."
MUROMSK DRUE NGB1801
 
Gurka (Cucumis sativus) Ursprung: Danmark
Muromsk Drue ger små, gröna frilandsgurkor för inläggning. Mycket tidig och tålig även under sämre förhållanden. En gammal sort från början på 1900-talet och som erbjudits av ett flertal fröfirmor, både danska och svenska.
 
HØJ AMAGER, TOFTØ NGB4085
 
Grönkål (Brassica oleracea var. sabellica) Ursprung: Danmark
En sort av krusbladig grönkål som odlats i över 100 år i Danmark och som förekommit i flera olika stammar. Denna stam är från Toftø och selekterad 1960. Høj Amager är tämligen högväxande och har stora, väl krusade blad. Vinterhärdigheten relativt sett god.
 
ZITTAUER ZIRIUS NGB1913
 
Kepalök (Allium cepa var. cepa) Ursprung: Danmark
Rund gul lök med goda lagringsegenskaper. En dansk stam av 'Zittauer Gelbe', som har sitt ursprung i Tyskland på 1800-talet.
 
MARIUBAKKAROFA NGB9910  
 
Kålrot (Brassica napus var. napobrassica) Ursprung: Island
En gammal isländsk lantsort som har identifierats som den ursprungliga Kàlfafelsrofa.
 
KONGEN AF DANMARK, A HUNDERUP NGB2047
 
Spenat (Spinacia oleracea) Ursprung: Danmark
Äldre sort av spenat, med mörkgröna, tjocka och matiga blad. Håller relativt länge innan den löper i stock. Denna selektion är från Hunderup, 1952.
 
PIIKKIÖ RP0101 NGB14632
 
Gräslök (Allium schoenoprasum var. schoenoprasum) Ursprung: Finland
Vild gräslök ursprungligen insamlad vid Huttala, Piikiö i sydvästra Finland
 
TIDLIG SABEL, KVITHAMAR I NGB7126
 
Ärt (vita blommor) (Pisum sativum ssp. sativum) Ursprung: Norge
Tidlig Sabel är en norsk tidigmognande sockerärt, med medelstora gröna baljor. Vitblommande. Sorten har sitt ursprung från 1928 i korsningen Saxa x Engelsk Sabel, Oppegård. Sorten är framtagen av professor Bremer vid Norges landbrukshøgskole. Genbankens accession är från en stam av Tidlig Sabel som Kvithamar Forskingsstasjon har bevarat.
 
KLOSTERBØNNE NGB11150
 
Trädgårdsbönor (Phaseolus vulgaris var. vulgaris) Ursprung: Norge
Störböna som ger runda, 10-15 cm långa baljor. Ibland finns det en del röda fläckar och ränder på de i övrigt gröna baljorna. Baljorna är inte trådfria och det är främst de mogna bönorna som användes. De är runda, vita och fungerar som goda och fina kokbönor. Sorten är relativt senmognande. Angående sortens ursprung sägs det att Georg Christian Sibbern som under 1861 var statsminister i den norska interimsregeringen i Stockholm, tog med sig några frön av en störböna från Världsutställningen i Paris 1869 till familjens egendom på Værne Kloster i Rygge. Brodern Karl fick utstyckat en gård från Værne Kloster och denna fick namnet Karlberg. Bönorna odlades på de två gårdarna och fick efterhand namnen Klosterbønne eller Karlbergbønne. Bönsorten har senare spritts i Norge och denna accession har kommit till genbanken via Bioforsk Øst, Landvik. Klosterbønne finns numera i ett antal något olika varianter.
 
NGB10778.2
Pisum sativum ssp. sativum L.
Auslaug
 
NGB4537.1
Allium cepa var. cepa L.
Lafort

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar